Drama i Västerbotten

Man kan tro att det händer i ett stormigt ögonblick framför orkestern eller när man är mer än missnöjd med något på jobbet…
Men när man bara fastnar i dörren efter föreställningen och favoritpinnen blir flisor känns det bara försmädligt.

Det var i Umeå det, men ikväll laddar vi om i Lycksele. Stråkkvartettspel för nöjes skull igår på hotell Lappland, men snart är det på liv och död i Medborgarhuset här i Lycksele.

När man fått ett bryt.

Kärleksmaskinen kommer till Umeå och Norrlandsoperan

Piteå Kammaropera med Norrbotten NEO har just avslutat soundcheck inför radioupptagning här på Norrlandsoperan i Umeå!
Efter den mycket lyckade premiären i lördags laddar vi om och ser fram mot att bjuda Västerbottenspubliken på lite rafflande nutidsframtidsopera.
(Bifogar en suddig bild på bl.a. de fem klarinetter som Robert Ek spelar på under kvällen, med den coola kontrabasklarinetten i bakgrunden.)

Barnproduktion

Varje gång jag hör det som svenska konserthus internt kallar sina skolkonserter, barnkonserter och familjekonserter kan jag inte låta bli att fnissa. Nu råkar jag ha två ”barnproduktioner” på varandra följande veckor – förra helgen var jag med underbara Radiosymfonikerna och Niklas Riesbeck för att leverera en mycket färgstark musiksaga i Radioapans anda. Nu är jag i Norrköping med Symfoniorkestern för att under Kulturnatten spela familjekonsert med Brass-fokus! Det blir ordvitsar, fria associationer och en massa bra musik, inklusive min egen ”Brasseri-Buffé” för fyra brassolister och orkester – ett litet teatraliskt stycke där alla vill höras mest.

Fenomenalt frisläppta brassmusiker och välspelande orkester utlovas!

Konsert 28 sept kl 14 alltså!

Harald den V:e

Under min tid med Livgardets Dragonmusikkår har jag fått några minst sagt oväntade uppdrag.
Bland annat detta: inför att Dragonmusikkåren och jag besökte Visby och Gotland för att bjuda på parad och konsert kom vår kårledning med idén att Gotlands regemente P18:s maskot, Harald den V:e, skulle få sig tillägnad en fanfar.

Jag kunde inte låta bli en så rolig och skruvad kompositionsuppgift, så jag skrev en Straussiansk, ganska storvulen fanfar där ordvitsarna och referenserna fick fritt spelrum; Två horn(ister) skall placeras fram(för orkestern), P18:s igenkänningssignal är insprängd i eko-effekt, stycket kallas ”en vädurs-baggatell”. Och så vidare, och så vidare…
Hursomhelst, just nu när Dragonmusikkåren är på turné med annan dirigent till Strängnäs och Uppsala, har den olyckan inträffat att Harald har gått vidare till de saliga ängderna, men fanfaren lever vidare och spelas imorgon i Strängnäs!

R.I.P, Harald V

It´s a wrap!

Så var Bengt Hallbergs ”A Piano and Brassband Concerto” från 1985 inspelad! Bengt Forsberg vid pianot och Lars ”Nilento” Nilsson vid spakarna.

Jag och Dragonmusikkåren är oerhört förtjusta i ditt spel, Bengt – särskilt dina improviserade kadenser imponerade stort! Tack för idag!

Kulturstudion, 10 mars

Igår spelade vi in mellansnack till en helkväll med dirigering i SVT2 (vi = Ella Petersson, Cathrine Winnes och jag), fylld av dokumentärer och konserter.

Ett underbart stor bonus var att få träffa Cathrine igen, min gamla klasskompis Kgl Musikhögskolan för 18(!) år sedan! Vi kom fram till att det var 16 år sedan vi sågs…

Missa inte babblet, men missa heller inte intressanta filmer! 19.00-22.10 på lördag 10 mars i SVT2.

Kungliga Filharmonikerna och Alexandrov Klum

Färgstark produktion denna vecka! Vackra, gripande bilder, tänkvärda ord och underbart musikaliskt program med Filharmonikerna.

Vi spelar bl.a. genial musik av Ethel Smyth, Sofia Gubaidolina och John Adams. För er som missar veckans föreställningar i Stockholms Konserthus: det kommer fler chanser med liknande projekt med paret Iris Alexandrov och Mattias Klum, och undertecknad är involverad även då.

Försvarsmusikens konsert 2018

Spännande konsert idag kl 15.00!

Alla Försvarsmusikens tre kårer slås samman till en monsterorkester på närmare 100 personer, där bl.a. en ny version av LDK:s flaggskepp ”Lohengrin-Symphonie” uruppförs.

I morse kl. 6.20 satt jag och skrev till en kontrabasklarinettstämma till arrangemanget, efter uppmaning från en spelsugen musiker…. Hur det låter får man höra i ett utsålt Berwaldhallen idag kl 15.00

Hjälten Marcus Jupither täcker i sista stund upp för stackars indisponerade Fredrik Zetterström som baritonsolist!

DN om Dragonerna

Fin recension i DN!

En sån härlig vecka! Glad och stolt efter att vi rodde den här utmaningen i land med mer än äran i behåll!

Stort tack, herrar Nelson och Forsberg, för det strålande samarbetet. Det känns fint att få försegla det hela med en inspelning senare i vår.

Och inte minst – stort tack till de fina musikerna i Dragonmusikkåren! Vilken resa vi gör.

Daniel Nelson: Music for Beasts

Det är underbart att äntligen få uppleva det här stycket ta form! Music for Beasts är det första beställningsverket någonsin i större format för Livgardets Dragonmusikkår – och det är en helt egen approach Daniel har till vår orkester. Satserna heter Fanfare, Beauty, March och Ambient. Imorgon i Kungasalen på Kungliga Musikhögskolan smäller det!

Vi bjussar på ännu ett tjusigt porträtt…