Biografi

 

David Björkman
David Björkman är en av Sveriges mest efterfrågade dirigenter. Han var pristagare i Prokofiev International Conducting Competition i St Petersburg 2008 och blev innan dess utsedd till vinnare av Svenska Dirigentpriset.
2016 utsågs han till chefsdirigent för Stockholmsbaserade Livgardets Dragonmusikkår, en av Försvarsmusikens tre professionella orkestrar.
Vid sidan av den intensiva konsertverksamheten med Dragonmusikkåren kommer den närmaste framtiden även innebära återbesök hos Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, samt debut med Aarhus Symfoniorkester.

David har ett långvarigt samarbete med alla stora symfoni- och operaorkestrar i Sverige, samt med Nordiska Kammarorkestern, Svenska Kammarorkestern och Norrbottens NEO. Engagerad av Vadstena-Akademien har han uruppfört inte mindre än fem nyskrivna operor. David har gästat symfoniorkestrar i alla nordiska länder, samt i Ryssland och Slovenien.

En stor del av sin karriär har David ägnat åt nutida konstmusik. Han har ansvarat för närmare femtio uruppföranden; såväl orkestralt som för balett och musikdramatik. Bland de sistnämnda finns världspremiärer av Sven-David Sandström, Paula af Malmborg Ward, Daniel Nelson, Ming Tsao, Marie Samuelsson och Moto Osada.

David har gjort inspelningar på skivbolagen Naxos, Daphne, Orchid och Swedish Society med bl.a. Odense Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Malmö Operaorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester. Nyligen blev han utsedd att dirigera Sébastian Jacot´s, 2014 års vinnare av Carl Nielsen International Flute Competition, debutskiva med verk av Ibert, Reinecke och Nielsen.

Född i Skellefteå 1973 och studerade violin vid Göteborgs Musikhögskola. Innan han sadlade om till dirigent 1999 jobbade han som violinist i Göteborgs Symfoniker och konsertmästare på NorrlandsOperan. Han studerade dirigering i fem år vid Kungliga Musikhögskolan för den världskände professor Jorma Panula och tog privatlektioner för Esa-Pekka Salonen, samt för maestro Sixten Ehrling i New York.

David Björkman har varit hos Nordic Artists Management sedan 2013.
(Januari 2018)

Biografi för utskrift:  Pdf